Εκτύπωση

Ανασκόπηση της επίσκεψης αδελφοποίησης

Τετάρτη 21 Μαρτίου: 4 μ.μ. συγκεντρωνόμαστε στο σχολείο για να αναχωρήσουμε για την Κύπρο. Προηγήθηκαν βέβαια περίπου δύο μήνες εντατικής δουλειάς με πολύωρες εξαντλητικές πρόβες, φωνές, ένταση, αλλά και πλάκες, αστεία και προπάντων συλλογική εργασία και αλληλεπίδραση.

Το ταξίδι για την Πάφο είναι κουραστικό. Η υποδοχή όμως που μας επιφυλάσσουν στο ξενοδοχείο μια ομάδα Κύπριων καθηγητών και μαθητών με επικεφαλής τον διευθυντή είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Αγκαλιές, φιλιά, συγκίνηση, λόγια τρυφερά βγαλμένα από την ψυχή. Η αδελφοποίηση ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 8.30 π.μ. : Αν η υποδοχή στο ξενοδοχείο ήταν κάτι που μας ξάφνιασε ευχάριστα, κανείς δε μπορούσε να μας προετοιμάσει για αυτό που μας περίμενε μόλις φτάσαμε στο χώρο του σχολείου. Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές συγκεντρωμένοι στην αυλή μας καλωσορίζουν με κυπριακές μαντινάδες συνθεμένες αποκλειστικά για μας υπό τη συνοδεία βιολιού. Τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν είναι πρωτόγνωρα. Πώς να τα περιγράψει κάποιος μέσα σε λίγες λέξεις; Στη συνέχεια μοιραζόμαστε σε τάξεις και παρακολουθούμε μαθήματα αλλά παράλληλα θαυμάζουμε το τόσο μεγάλο και σύγχρονα εξοπλισμένο σχολείο.

dsc08424s

Ακολουθεί ξενάγηση στην όμορφη Πάφο : καταθέτουμε στεφάνι στο μνημείο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, προχωράμε προς το Δημαρχείο όπου γινόμαστε δεκτοί από το Δήμαρχο Πάφου και συνεχίζουμε στη Μητρόπολη, για να γνωρίσουμε το Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο και να θαυμάσουμε το υπέροχο ψηφιδωτό που κοσμεί την αίθουσα υποδοχής της Μητρόπολης. Αυτό που συνειδητοποιούμε μέσα από αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις είναι το πόσο πολλά κοινά στοιχεία δένουν την Κρήτη με την Κύπρο, τον πολύπαθο κυπριακό λαό με τον κρητικό. Λίγο πριν  το μεσημέρι επισκεπτόμαστε το αρχαιολογικό πάρκο με τις ρωμαϊκές κατοικίες και τα περίφημα ψηφιδωτά δαπέδου, των οποίων τα θέματα είναι αντλημένα από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Η ξενάγηση συνεχίζεται  στη μονή του Άγιου Νεόφυτου, σ? ένα μοναστήρι που ιδρύθηκε περίπου στα 1200 από τον Κύπριο ερημίτη και συγγραφέα Άγιο Νεόφυτο. Με τις ευλογίες του ηγούμενου παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής και  καταλήγουμε στο πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου, για νε ξεναγηθούμε στους χώρους του και να ενημερωθούμε για τα προγράμματα σπουδών.

Παρασκευή 23 Μαρτίου  9 π.μ. : Φτάνει η μεγάλη στιγμή της αδελφοποίησης. Μέσα σ? ένα κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων το 1ο ΓΕΛ Χανίων αδελφοποιείται με το Λύκειο Γ. Ταλιώτη Γεροσκήπου. Παρουσιάζουμε το πρόγραμμα που με πολύ κόπο αλλά και μεράκι έχουμε ετοιμάσει και το οποίο περιλαμβάνει μια περιδιάβαση στην κρητική παράδοση (με χορούς, τραγούδια, μαντινάδες) καθώς και μία διασκευή του Ερωτόκριτου. Όλα βαίνουν κατ? ευχήν και ένα γεύμα στο χώρο του σχολείου έρχεται ως επισφράγισμα της όλης διαδικασίας. 

Δεν υπάρχει όμως χρόνος για χάσιμο. Αναχωρούμε αμέσως για το χωριό Κούκλια προκειμένου να επισκεφτούμε το ιερό της Αφροδίτης και το μουσείο που στεγάζεται σε μια Μεσαιωνική έπαυλη δίπλα από το ιερό. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος μας βρίσκει στην Πέτρα του Ρωμιού, μια από τις ωραιότερες ακτές της Κύπρου, όπου κατά το θρύλο αναδύθηκε από τα κύματα η Αφροδίτη. Αυτή η τόσο γεμάτη μέρα τελειώνει με σπιτική φιλοξενία. Η κ. Γιωργία και η κ. Κούλα μέλη του συνδέσμου γονέων μαγειρεύουν για μας σε μία ζεστή ταβερνούλα στο χωριό Κούκλια. Το κέφι ανάβει και οι μαντινάδες με τα τσιατιστά συναγωνίζονται μεταξύ τους. Νικητής : η καλή παρέα και τα χαμογελαστά πρόσωπα.

Σάββατο 24 Μαρτίου 9π.μ. : Αναχωρούμε για τη Λευκωσία, αισθανόμενοι κάπως αμήχανα για το τι θα αντικρύσουμε στη διχοτομημένη πόλη. Στο λεωφορείο μας συντροφεύουν ο διευθυντής  , καθηγητές και μαθητές του αδελφού πια σχολείου. Στη διαδρομή ο κος Φιλιππίδης , ο διευθυντής, μας ξεναγεί, παρουσιάζοντάς μας σύντομα και γλαφυρά την ιστορία της Κύπρου και μας προετοιμάζει για τους μαρτυρικούς τόπους που θα επισκεφτούμε. Φτάνοντας στον τύμβο της Μακεδονίτισσας η τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο μας θυμίζει διαρκώς την εισβολή και την ημικατοχή του νησιού. Συγκινημένοι καταθέτουμε στεφάνι ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Ακολουθεί η επίσκεψη στα φυλακισμένα μνήματα, τις φυλακές των αντιστασιακών εναντίον της αγγλικής κατοχής (1955-1959). Μας ξεναγεί συγκινημένος ένας  επιζών αγωνιστής . Μένουμε άφωνοι  μπροστά στην αγχόνη που οδήγησε στο θάνατο νέους αγωνιστές όπως ο Παλληκαρίδης, ο Καραολής, ο Δημητρίου. Πριν αναχωρήσουμε καταθέτουμε στεφάνι στα μνήματα των νεκρών και γνωρίζουμε την αδελφή του Ευαγόρα  Παλληκαρίδη.

Ο χρόνος μας πιέζει και  κατευθυνόμαστε προς τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή, περπατώντας στην οδό Λήδρας. Το απόγευμα επιστρέφουμε στην Πάφο και ξεναγούμαστε στην όμορφη πλατεία Γεροσκήπου και στο Δημαρχείο. Εκεί δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτισμένη τον 9ο αι, με μοναδική αρχιτεκτονική ?πεντάτρουλη βασιλική σε σταυροειδή διάταξη- και καλά διατηρημένες τοιχογραφίες. Σύντομη ξεκούραση για καφέ στη φωταγωγημένη πλατεία και η βραδιά κλείνει σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα σε ταβέρνα της Πάφου, όπου παραβρίσκονται όλοι οι καθηγητές και μαθητές και των δύο σχολείων.  Η μουσική , κρητική και κυπριακή και οι παραδοσιακοί χοροί μας ενώνουν σε ένα όμορφο γλέντι.  Συνειδητοποιούμε ότι φτάνει η ώρα της αναχώρησης .

Κυριακή 25 Μαρτίου 8π.μ.: Ξυπνάμε νωρίς. Κάποιοι πηγαίνουν στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής  κρατώντας την ελληνική σημαία και παρακολουθούν τη δοξολογία σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Οι υπόλοιποι ετοιμαζόμαστε για την παρέλαση και την επιστροφή μας στην Ελλάδα. Συγκεντρωνόμαστε στην κεντρική πλατεία . Το σχολείο μας παρελαύνει τιμητικά πρώτο μαζί με  το Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη, φορώντας παραδοσιακές κρητικές στολές, με πλήρη συναίσθηση της στιγμής και προκαλώντας τη συγκίνηση και τα  χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. 

Φτάνει πια η ώρα του αποχαιρετισμού. Τα παιδιά αγκαλιάζονται ,δακρύζουν και υπόσχονται ότι θα συναντηθούν σύντομα. Καθηγητές και γονείς κάνουν το ίδιο. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια τη συγκίνηση της στιγμής. Το σίγουρο είναι ότι ο σκοπός έχει πια επιτευχθεί. Οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν επιβεβαιώνουν ότι η αδελφοποίηση είναι πλέον πραγματικότητα. Η επιστροφή μας δεν έχει τη χαρά της αναχώρησης. Μας πλημμυρίζει όμως το αίσθημα της πληρότητας. Νιώθουμε γεμάτοι με εικόνες, λόγια, εμπειρίες και συναισθήματα, που θέλουμε να μεταφέρουμε και σε σας.

Επιμέλεια κειμένου: Ε. Καρτσωνάκη, Φιλόλογος, Μ. Βερνάρδου, Φιλόλογος

Εκτύπωση

Δεύτερη φάση αδελφοποίησης

Τον Μάρτιο του 2012, αποστολή από το 1ο Λύκειο Χανίων, αποτελούμενη από τον Διευθυντή του σχολείου, 5 καθηγητές, 29 μαθητές και 2 εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, επισκέφθηκε το Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου, για την πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης της αδελφοποίησης. 

Η επίσκεψή μας στην Κύπρο διήρκησε από τις 21 ως τις 25 Μαρτίου 2012. Το Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη μας υποδέχθηκε τόσο θερμά και φιλόξενα που αισθανθήκαμε "σαν στο σπίτι μας", ανάμεσα σε πραγματικά μας αδέλφια. 

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της αποστολής μας ήταν επίσκεψη και ξενάγηση στο σχολείο αδελφοποίησης, συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, ξεναγήσεις στην Γεροσκήπου, στην Πάφο, σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, επίσκεψη στη Λευκωσία και κατάθεση στεφάνων στους χώρους τιμής των Κυπρίων ηρώων.

Η τελετή αδελφοποίησης πραγματοποίηθηκε στις 23 Μαρτίου του 2012 παρουσία πλήθους επισήμων, καθηγητών, γονέων και μαθητών. Η αποστολή μας παρουσίασε την ιστορία του σχολείου μας, τις σύγχρονες δράσεις μας, μια διαδρομή στην κρητική παράδοση με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια και θεατρικό έργο - διασκευή του Ερωτόκριτου. Στις 25 Μαρτίου είχαμε την τιμή να παρελάσουμε μαζί με το Λύκειο Γ. Ταλιώτη στο κέντρο της Πάφου.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ και στην ιστοσελίδα του Λυκείου Γ. Ταλιώτη.

Εκτύπωση

Πρώτη φάση αδελφοποίησης

Τον Οκτώβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση της αδελφοποίησης μεταξύ του σχολείου μας και του Λυκείου Γιαννάκη Ταλιώτη που βρίσκεται στη Γεροσκήπου της Κύπρου.

Η αδελφοποίηση ξεκίνησε με την επίσκεψη ομάδας καθηγητών και μαθητών από το Κυπριακό Λύκειο στα Χανιά, από τις 26 ως τις 30 Οκτωβρίου 2011.

Η Κυπριακή αποστολή, αποτελούμενη από το Διευθυντή του Λυκείου Γ. Ταλιώτη, κ. Ανδρέα Φιλιππίδη, την υποδιευθύντρια κ. Ελένη Φακοντή, τους καθηγητές κ. Μαρίνα Αθανασίου και κ. Χρίστο Ποτσίδη, 13 μαθητές και 2 εκπροσώπους του Συνδέσμου Γονέων, επισκέφθηκε το σχολείο μας στις 27 Οκτωβρίου 2011.  

Η τελετή αδελφοποίησης περιέλαβε μεταξύ άλλων, ομιλίες των Διευθυντών των δύο σχολείων, ομιλίες εκπροσώπων φορέων της πόλης μας, παρουσίαση της ιστορίας της Κύπρου από τον κ. Φιλιππίδη και παρουσίαση δραστηριοτήτων από τους Κύπριους μαθητές, όπως : βίντεο με θέμα το σχολείο τους, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς με ζωντανή μουσική και παραδοσιακές στολές και απόσπασμα από το θεατρικό έργο "Ερωφίλη" του Γ. Χορτάτζη. 

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της διαδικασίας αδελφοποίησης δημιουργήθηκε ανάμεσα στα δύο σχολεία ένας ισχυρός δεσμός και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις ότι ο δεσμός αυτός θα αναπτυχθεί μέσα από κοινές παιδαγωγικές δράσεις.

Ανακοινώσεις

Θερινή λειτουργία του σχολείου

Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών (01/07 ως 31/08), το σχολείο θα είναι ανοικτό

           κάθε Πέμπτη 9:00 - 12:00.

Επιπλέον, για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων των πανελλαδικών (μηχανογραφικά), θα είναι ανοικτό  και:  

           Δευτέρα 09/07/2018  9:00 - 12:00

           Δευτέρα 16/07/2018  9:00 - 12:00

Από το γραφείο.

Β φάση ηλεκτρονικών εγγραφών

Από 25-29 Ιουνίου  η Β΄ φάση ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφών στα ΓΕ.Λ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου εδώ:

http://www.minedu.gov.gr/news/35478-22-06-18-apo-25-29-iouniou-i-v-fasi-ilektronikon-aitiseon-eggrafon-sta-ge-l

Τελετή αποφοίτησης

Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου. Στην τελετή θα επιδοθούν τα απολυτήρια στους απόφοιτους 2017 - 2018.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Τ.Ε.Φ.Α.Α ΑΠΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Τ.Ε.Φ.Α.Α ΑΠΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

ΑΕΝ Προκήρυξη 2018

Εδώ

Επαναληπτικές εξετάσεις (Πανελλαδικές)

Δικαιολογητικά και προθεσμία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

Περισσότερα...

Πρακτική δοκιμασία υποψηφίων Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Δικαιολογητικά, οδηγίες και πρόγραμμα για τις δοκιμασίες των υποψηφίων Τ.Ε.Φ.Α.Α. που προέρχονται από τους νομούς της Κρήτης και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο:  

Περισσότερα...

Αναζήτηση

Είσοδος χρήστη

Τώρα...

Έχουμε 35 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, Γερ. Παρδάλη, 73131 Χανιά, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

Επιμέλεια, Κατασκευή σελίδων, Γ.Κυριακάκη 2011