Εκτύπωση

1ο ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ –1st International School of Ostrava 4 – 8 Μαρτίου 2024

Την εβδομάδα από 4 έως 8/3/2024 επισκέφτηκε το σχολείο μας μία ομάδα οκτώ μαθητών και τριών εκπαιδευτικών από την Τσεχία και συγκεκριμένα από το 1st International school of Ostrava, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus ΚΑ122.

Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Facing history and ourselves through storytelling» με στόχο «την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών, αλλά και τον σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η διαπίστωση ότι οι τοπικές ιστορίες αποτελούν μέρος μιας οικουμενικής ιστορίας βοηθάει τους μαθητές να εξοικειωθούν με την έννοια της ποικιλομορφίας και καλλιεργεί την ενσυναίσθηση ιδιαίτερα ανάμεσα σε μαθητές με διαφορετικό εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό αλλά και γνωστικό υπόβαθρο».

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα του σχολείου μας, η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα για την διεξαγωγή ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων με την παράλληλη χρήση Η/Υ και βιντεοπροβολέα. Αρχικά οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες (Έλληνες – Τσέχοι), συνέθεσαν το δικό τους ποίημα και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια γνωριμίας. Παρουσιάστηκε από τους Τσέχους μαθητές η πόλη της Ostrava και το σχολείο τους με την προβολή σχετικών διαφανειών. Στη συνέχεια ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των «ηρώων» που κάθε σχολείο είχε επιλέξει και προετοιμάσει. Το δικό μας σχολείο επέλεξε τον Περικλή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη Μελίνα Μερκούρη, ενώ της Ostrava τους Věra Čáslavská, Heydrich και Václav Havel.

Την επόμενη μέρα, στα πλαίσια της δημιουργικής γραφής, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ανομοιογενείς ομάδες, ασκήθηκαν βήμα βήμα στην συγγραφή μιας σύντομης ιστορίας. Ως αφόρμηση χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες σκηνές από τον πίνακα του Pieter Bruegel the Elder Children’s Games, ενώ η καθοδήγηση από τους εμψυχωτές έγινε με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού Fabula cards. Οι μαθητές κρατούσαν σημειώσεις σε χαρτάκια post it, με τη βοήθεια των οποίων παρουσίασαν μετέπειτα και τις ιστορίες που εμπνεύστηκαν. Την ίδια μέρα έγινε γνωριμία με το είδος του graphic novel και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο δημιουργός τους και δοκίμασαν να δημιουργήσουν μία σελίδα αυτού του μυθιστορηματικού είδους, αφού πρώτα επιλέξουν να ζωντανέψουν μία σκηνή από τις πραγματικές ιστορίες των ηρώων που ακούστηκαν την προηγούμενη μέρα. Ακολούθησε ένα προσχέδιο σε Α4.

Την τρίτη μέρα οι μαθητές εργάστηκαν στην εικαστική αποτύπωση των καρέ που είχαν προαποφασίσει. Χρησιμοποίησαν φύλλα Α3 και μπορούσαν να επιλέξουν αν το έργο τους θα είναι ασπρόμαυρο ή έγχρωμο. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αγγλική. Μετά το πέρας των εργασιών ακολούθησε η παρουσίαση των σκηνών που αποτυπώθηκαν. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τόσο τους δημιουργούς όσο και τους υπόλοιπους που τα αντίκρισαν. Μέσα από τις δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει το σχολείο της Τσεχίας και χρησιμοποιώντας τα comics ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ενισχύθηκε η εικαστική ευαισθησία των μαθητών, καλλιεργήθηκε η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός αλλά και πολλές δεξιότητες που σχετίζονται με την επίλυση προβλημάτων. Πάνω από όλα όμως οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στις αξίες που μας ωθούν να θεωρούμε κάποιες προσωπικότητες ξεχωριστές, προσδίδοντάς τους ένα ηρωικό χαρακτήρα.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου η ομάδα του σχολείου της Τσεχίας και του 1ου ΓΕΛ, που συμμετείχε στις δραστηριότητες, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την συντηρήτρια αρχαιοτήτων κα Θεανώ Ανδρουλάκη. Κατόπιν ακολούθησε επίσκεψη στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα.

Η επίσκεψη του σχολείου της Οστράβα στην πόλη μας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή τους στον μηνιαίο περίπατο στο ενετικό λιμάνι καθώς και τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Μαθητές, καθηγητές και γονείς γιόρτασαν στους δρόμους που περιβάλλουν το σχολείο, όπου ό Σύλλογος γονέων έψησε και πρόσφερε κέρασμα ταιριαστό για την περίσταση. Παράλληλα, με τη συνδρομή του καθηγητή του 1ου ΓΕΛ, κου Γιάννη Μάρακα, στήθηκε πάλκο με ζωντανή μουσική, στους ρυθμούς της οποίας χόρεψαν Έλληνες και Τσέχοι μαθητές και καθηγητές σε κλίμα χαράς, ανεμελιάς και γνήσιας φιλίας. Η πενθήμερη επίσκεψη της τσεχικής ομάδας ολοκληρώθηκε με ημερήσια εκδρομή στο Ηράκλειο και την Κνωσό.


Μαθητές που συμμετείχαν
1ο ΓΕΛ Χανίων: Βασιλική Λιώρα, Εβελίνα Θεοδωρογλάκη, Παναγιώτης Μαυρομάτης, Μελίνα Τζόκα, Νίκος Μπουλάκης, Ριάνα Ντίνα, Αγγελική Μετζιδάκη, Ιωάννα Χατζάκη, Ρέα Χυσάι, Γεωργία Μανουσάκη, Ορφέας Κουφογιαννάκης, Νίκος Περατσάκης

Καθηγητές: Καρτσωνάκη Ελένη, Μαριάννα Βερνάρδου, Βλαχάκη Παρασκευή

1ο International School of Ostrava: Elen Michalikova, Alexandra Bulawa, Sofie Fabianova, Vanesa Hemalova, Nikolera Kusakova, Karolina Brzobohata, Marek Helebrant, Patrick Kornecky
Καθηγητές: Lucie Kuluri , Petra Helebrantova , Šarka Humenikova

Δείτε εδώ το αρχείο αξιολόγησης του προγράμματος

Κείμενο: Π. Βλαχάκη, Φιλόλογος

Ανακοινώσεις

Συνέντευξη – Συνομιλία με τον Μιχάλη Μπλέτσα

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στο σχολείο μας  τον   κ. Μιχάλη Μπλέτσα, επιστήμονα και ερευνητή της πληροφορικής, διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του MIT. Ο κ. Μπλέτσας  συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη,  Περισσότερα...

1ο ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ –1st International School of Ostrava 4 – 8 Μαρτίου 2024

Την εβδομάδα από 4 έως 8/3/2024 επισκέφτηκε το σχολείο μας μία ομάδα οκτώ μαθητών και τριών εκπαιδευτικών από την Τσεχία και συγκεκριμένα από το 1st International school of Ostrava, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus ΚΑ122.

Περισσότερα...
Πρωταθλητές καλαθοσφαίρισης

Συγχαρητήρια στην ομάδα καλαθοσφαίρισης αγοριών για τη νίκη της στο σχολικό πρωτάθλημα  λυκείων του νομού Χανίων και για τη νίκη της απέναντι στην πρωταθλήτρια ομάδα του νομού Ρεθύμνου.

Πρόσκληση αγοριών γεννηθέντων το 2006 για υποβολή ΔΑΚ στρατευσίμου

Η εγκύκλιος

Οδηγίες

Σχολή γονέων 2024

Δελτίο τύπου του ΚΕΘΕΑ

Υπενθύμιση για αγόρια γεννηθέντα το 2006

Η εγκύκλιος

Οδηγίες

Ευχαριστήριο στις εταιρείες ΑΝΕΚ LINES & BLUE STAR
Το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων ευχαριστεί θερμά τις ναυτιλιακές εταιρείες ΑΝΕΚ LINES & BLUE STAR για την στήριξη τους, στην εκδρομή της Γ Λυκείου του σχολείου.

Αναζήτηση

Είσοδος χρήστη

Τώρα...

Έχουμε 16 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, Γερ. Παρδάλη, 73131 Χανιά, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

Επιμέλεια, Κατασκευή σελίδων, Γ.Κυριακάκη 2011